Равда

Равда разполага с няколко плажни залива, простиращи се до Несебър. В източната част на селището е изграден модерен аквапарк.

Равда е екологично чисто селище с прекрасен въздух подходящо за спокоен семеен отдих.

В курортното селище базите за почивка са предимно частни квартири и семейни малки хотелчета. Селото разполага с множество ресторанти, механи, павилиони и дискотеки.

Постоянен автобусен транспорт осигурява връзка с останалите курорти в района.

  • за Бургас и аерогарата на всеки 40 мин.
  • за Слънчев бряг и Несебър на 20 мин.
  • за Поморие на 20 мин.

На 10 минути от Равда е град Несебър. Градът и основан още в края на 6 век пр. н. е. от гръцки заселници, а по-късно става част от Римската империя. През 9 век преминава в пределите на българската държава. В следващите години е под византийско и османско владичество, но икономическият и културен живот не секват. В старата част на града има около 42 църкви. През 1956 год. градът е обявен за архитектурен и археологически резерват, а през 1983 год. културните паметници в града са прибавени към списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.

На 10 км от Равда е град Поморие. Градът е основан с името Анхиало в края на V в. н. е. Голяма част от жителите му били траки. Особено голям разцвет достига по време на римското владичество. Впоследствие Анхиало често е преминавал от български във византийски ръце и обратно. В града се намира единственият музей на солта в България.